EP-advies en BENG

Het Energielabel

Een energielabel van een woning of utiliteitsgebouw geeft aan hoe energiezuinig dit pand is. Het laagst haalbare is een G label, waarnaast het hoogst haalbare een A++++ label is.

Dit label vertelt je of een pand energiezuinig is of niet. Om het energielabel vast te stellen worden verschillende factoren in de berekening meegenomen: de isolerende schil, de aanwezigheid van zonnepanelen en installaties zoals verwarming, koeling, ventilatie en warm water. De isolatie, opwekking van energie en verbruik van energie wordt allemaal met elkaar vergeleken waarna de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar wordt uitgedrukt.

Het resulterende label bestaat uit een rapport waarin alle factoren overzichtelijk vermeld worden. Het geeft ook suggesties voor maatregelen om het energieverbruik te verminderen. Elk energielabel blijft 10 jaar geldig, waarna het opnieuw beoordeeld moet worden.

Tijdens het ontwerpproces van een nieuw te bouwen gebouw is het maken van een BENG (Bijna Energieneutraal Gebouw) berekening noodzakelijk. Deze berekening zorgt voor een voorlopig label dat na registratie ingediend wordt bij de gemeente.

Verplichting

Sinds 1 januari 2022 is een energielabel is verplicht bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen, appartementen en verschillende utiliteitspanden. Kantoorpanden moeten een minimaal energielabel C hebben, anders mogen deze gebouwen niet in gebruik genomen worden.

De mogelijkheden

Onze ervaren bouwkundige ingenieurs zullen een uitgebreid onderzoek en/ of inspectie uitvoeren. Het pand wordt op alle aspecten beoordeeld en berekend middels de door u aangeleverde gegevens van het pand en onze inspectie.  Als gecertificeerd EP/U-D adviseur biedt Midden Nederland Bouwingenieurs diverse oplossingen voor een grote variatie aan projecten:

  • Energielabel opname bestaande woningen
  • Energielabel berekening verbouwing woningen
  • BENG berekening nieuwbouwwoning
  • Energielabel opname bestaand utiliteitsgebouw zoals kantoor, winkel of restaurant.
  • Energielabel berekening verbouwing/ renovatie utiliteitsgebouw
  • BENG berekening nieuwbouw utiliteitsgebouw

Kosten
Energielabel bestaande bouw

Appartement
Rijwoning
Hoekwoning
Vrijstaand

Utiliteit < 500m²
Utiliteit 500m² < 1000m²
Utiliteit 1000m² < 2000m²
Utiliteit > 2000m²

€350,-
€420,-
€420,-
€450,-

€750,-
€1000,-
€1200,-
Op aanvraag
(Excl. BTW)

BENG berekening/ Energielabel nieuwbouw op aanvraag.