• Fort Fier

  • Fort Fier

  • Maaiveld

  • Begane Grond

  • 1e Verdieping

  • 1e paal

Projectnummer: 5078
Opdrachtgever: Familie Timmermans
Sector: Woningbouw
Project: Fort Fier, Kraaiveld Woudrichem
Adres: Kraaiveld 4, 4285 WM Woudrichem
Bouwjaar: 2022

In Woudrichem wordt op het Forteiland van Landgoed Kraaiveld een bijzonder woonobject gebouwd: Fort Fier. De fascinatie van de opdrachtgever voor zowel de wabi-sabi bouwfilosofie als voor de zogenaamde ‘poor man’s architecture’ waren de uitgangspunten voor een bijzondere opdracht. BYGG architecten in Eindhoven heeft het plan ontworpen.

Architectuur

De architectuur van het huis is eerlijk, eenvoudig en geïnspireerd op betonnen bunkers en vestingwerken in de omgeving. Van buiten lijkt het een veilige vesting, met een centrale, open binnenplaats aan de binnenkant en een zwevend volume erboven, in het karakter van een donjon of een uitkijktoren. Het ontwerpproces was een lange, gezamenlijke zoektocht naar de juiste vorm, de verbinding met het landschap, de manier waarop bewoners (en bezoekers) het huis binnenkomen, de filosofie achter de gevelopeningen en hoe elke ruimte wordt ervaren op verschillende momenten van de dag .

Ten slotte werd de optimale bouwoplossing gevonden voor dit onconventionele ontwerp – een CLT-box wordt op een betonnen tafel geplaatst die vanaf de grond is verhoogd. De installaties zijn ontworpen in een low-tech oplossing, met zonneschermen en natuurlijke ventilatie, om te reageren op de veranderende klimaatomstandigheden waarmee het perceel wordt geconfronteerd.

Constructief

Midden Nederland Bouwingenieurs heeft de betontafel constructief uitgewerkt. De prefab heipalen steken enkele meters boven het maaiveld uit. De wens van de opdrachtgever was om vrij zicht onder de woning te hebben. Stabiliteit hebben we kunnen waarborgen door inklemming van de heipalen in de grond. De verbinding tussen de heipalen en de betonnen ringbalken, dragen bij aan de stijfheid van het geheel.

De volgende partijen waren bij dit project betrokken:

De getoonde afbeeldingen zijn afkomstig van derden.