• Gemeentewerf Giessen

  • Impressie Natuurinclusief bouwen

  • Gemeentewerf Giessen

  • Bestaande situatie

  • Bestaande situatie

Projectnummer: 4935
Opdrachtgever: Gemeente Altena
Sector: Utiliteitsbouw
Project: Uitbreiding Gemeentewerf Giessen
Adres: Handelstraat 7, 4283 JK Giessen
Bouwjaar: 2022

De gemeentewerf in Giessen – naast Werkendam de locatie van waaruit de buitendienst werkt en gemeentelijke materialen staan – wordt verbouwd. Het terrein en gebouwen worden duurzaam en natuurinclusief ingericht.

Inrichting draagt bij aan natuur

Na de verbouwing draagt het terrein bij aan lokale biodiversiteit, is klimaatbestendig, en wordt energie en water bespaard. Regenwater wordt opgevangen en gebruikt voor het doorspoelen van toiletten en voor de autowasplaats. Een wadi in de berm buffert water bij hevige regenbuien. Verharding is veelal waterdoorlatend en de parkeerplaatsen zijn van grasbetontegels. De gevels krijgen klimplanten en het hekwerk wordt een insectenhotel. Op het dak en de overkappingen komen zonnepanelen.

Diervriendelijk

Het buitenterrein wordt maximaal diervriendelijk. Er komen nestkasten, vlinderkasten en egelhuizen. Takkenrillen, van geknotte wilgen uit Altena, beiden schuil- en nestgelegenheid. Bomen, planten met bessen, en nectar- en waardplanten bieden voedsel voor bijen en vlinders. Natuurbeschermingsorganisatie Altenatuur heeft meegedacht over de maatregelen en uitvoering.

Wethouder Roland van Vugt: “Als gemeente hebben we een voorbeeldrol. Ook waar het gaat om duurzaamheid. Deze werkplek voor de buitendienst wordt duurzaam, natuurinclusief gebouwd. En hoe mooi is het dat lokale bedrijven de werkzaamheden uitvoeren. We hopen met deze verbouwing anderen te inspireren. Zo kan iedereen een steentje bijdragen aan een duurzamer Altena.”

Onze rol

Midden Nederland heeft de uitbreiding van het hoofdgebouw en de nieuwbouw van de stallingen ontworpen, uitgewerkt en constructief doorgerekend. Tijdens de bouw verzorgen wij de bouwdirectie en coördineren we alle werkzaamheden om ervoor te zorgen dat de bouw soepel verloopt.

Inmiddels is de bouw gestart en werken we samen met de volgende partijen:

Volg de bouw via onze bouwblog!